Στην εκπομπή της Δημόσιας Τηλεόρασης “Άλλη Διάσταση” στις 6/12/2018, έγινε αναφορά στο Νέο Φορολογικό Νομοσχέδιο που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή και συγκεκριμένα σχολιάστηκε το γεγονός ότι σε αυτό δεν εντάχθηκε ο έλεγχοςτων Τραπεζικών Θυρίδων. Αυτή τη στιγμή στη χώρα, υπάρχουν 220.000 ενεργές Τραπεζικές Θυρίδες, για τον έλεγχο των οποίων η συζήτηση ξεκίνησε ήδη από το 2015. Το Φεβρουάριο του 2018, ξαναέγινε λόγος από την ΑΑΔΕ για το ίδιο θέμα. Μετά από τόσες εξαγγελίες, ωστόσο, διερωτάται κανείς, πόσοι από αυτούς που είχαν λόγο να αδειάσουν τις θυρίδες τους, δεν το έχουν ήδη κάνει…
Από την άλλη, το άνοιγμα των θυρίδων, σίγουρα απαιτεί οργάνωση και μεθοδευμένη προσέγγιση.
Το επόμενο θέμα που συζητήθηκε, αφορούσε στις χωριστές δηλώσεις των συζύγων. Έτσι, έως τις 28 Φεβρουαρίου 2019, αν ένας εκ των δύο συζύγων δηλώσει στο Μητρώο της ΔΟΥ ότι επιθυμεί να υποβάλει ξεχωριστή Φορολογική Δήλωση από τον / τη σύζυγό του, θα έχει το δικαίωμα να το πράξει. Αυτό έχει μεγάλη αξία τόσο για ζευγάρια που βρίσκονται σε διάσταση, όσο και για τις περιπτώσεις που ένας εκ των δύο συζύγων έχει οφειλές. Στις περιπτώσεις αυτές και ο άλλος σύζυγος που δεν οφείλει, δε μπορεί να πάρει ενημερότητες ή επιστροφή φόρου.
Επομένως, όταν υπάρχουν οφειλές ενός εκ των δύο, ή όταν ο ένας πληρώνει φόρο και ο άλλος δικαιούται επιστροφής φόρου, η ξεχωριστή Φορολογική Δήλωση είναι αναγκαία. Ωστόσο, στην περίπτωση που θέλουμε είτε να προχωρήσουμε σε κάποια αγορά, είτα να καλύψουμε τεκμήρια, π.χ. από ένα μεγάλο σπίτι, το μεγαλύτερο εισόδημα είναι αναγκαίο, οπότε η κοινή Φορολογική δήλωση με αθροισμένα τα εισοδήματα των δύο συζύγων, βολεύει περισσότερο.
Αναφορικά με τα βοηθήματα των πολιτών με αναπηρία (γραφομηχανές BRAILLE, αμαξίδια κλπ.), έγινε αναφορά στη μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 6%, μείωση η οποία όλοι ευελπιστούν να φτάσει στους τελικούς αποδέκτες, δηλαδή τους πολίτες με αναπηρία.
Τέλος, συζητήθηκε η φήμη περί εφαρμογής των 120 δόσεων οριζόντια για όλες τις οφειλές. Από την κουβέντα, έγινε ξεκάθαρο ότι, παρά τα όσα ακούγονται από διάφορες κατευθύνσεις, οριζόντιες ρυθμίσεις δεν πρόκειται να εφαρμοστούν, αλλά πάντα θα υπάρχουν προϋποθέσεις. Θα αποτελεί κριτήριο τόσο η περιουσία, όσο και οι καταθέσεις. Με αυτή τη λογική λοιπόν και με δεδομένο ότι υπάρχουν όντως πολλές ακόμη οφειλές προς ρύθμιση, σταδιακά και με βάση την πλατφόρμα που φτιάχτηκε για τον Εξωδικαστικό, θα προχωρήσουν προς ρύθμιση και οι οφειλές όσων σήμερα δε μπορούν να ενταχθούν στον Εξωδικαστικό, δηλαδή μισθωτοί, συνταξιούχοι, κλεισμένες επιχειρήσεις κλπ.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε το video της εκπομπής εδώ: